Hozzávalók:
A gombóchoz:
- 50 deka sovány tehéntúró
- 16 deka búzadara (8 púpozott evőkanál)
- 2 tojás
- 1 mk. só
- 1 ek. cukor
- 10 deka zsemlemorzsa (5 ek.)
- 2 ek. olaj
- 25 deka szőlő
- 1 deci édes fehérbor
- 0.5 deci víz
- 2 tk. vaníliás pudingpor
- 2 cs. vanilliás cukor
- 0.5 deci tejszín
- A túrót szitán áttörjük. Tulajdonképpen nem tudom ez mire jó. Amikor nagyimtól tanultam főzni, akkor még nem nagyon voltak gépek, de már akkor is volt villa, amivel tökéletesen lehetett pépesíteni. Mindegy. Nagyim is háromszor annyi edényt "retkelt össze" főzés közben, mint amire szüksége volt, így én is koszolok intenzíven...
- A tojássárgákkal és a búzadarával és cukorral összedolgozzuk és fél órát pihentetjük.
- Amíg a tészta pihen addig a szőlőt megmossuk, leszemezzük.
- A zsemlemorzsát az olajon világosbarnára pirítjuk. Nagyim vajon pirította. Ráadásul úgy, hogy a friss kifliket felszeletelte, a szeleteket olaj nélkül megpirította. Amikor kihűltek a szeletek, akkor ledarálta, és ezt a "zsemlemorzsát" használta fel a prézli készítéséhez.
- A tojások fehérjét kemény habbá verjük és elvegyítjük a túrós masszával. A tojásfehérje habbal kapcsolatba szerintem fogok majd írni egy külön cikket, mert... Elég annyi, hogy nem addig kell verni a habot, hogy amíg nem folyik ki a fejre állított edényből. Nagyim ilyenkor cukrozta, és verte tovább.
- A masszából vizes kézzel gombócokat formázunk, amiknek a közepébe 1-2 szőlőszemet nyomunk.- A forrásban lévő vízben kifőzzük a gombócokat (kb 10 perc alatt főnek meg.) és beleforgatjuk a prézlibe. A sót nagyim nem a tésztába tette, hanem a főzővízbe.
Elkészítjük a bormártást is:
- A borhoz öntjük a vizet, hozzákeverjük a cukrot, a pudingport és sűrűsödésig főzzük.
- Hozzáöntjük a tejszínt, beleszórjuk a maradék szőlőszemeket és éppen csak összeforraljuk.
![]() |
Szőlős túrógombóc bormártással |
Van ám másik túrógombóc változatom is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése