2013. 10. 03.

Répatorta

 Én azt hittem, hogy a répatorta olyan vad dolog lehet, mint a csirketorta, amit "ezer éve" láttam a Főzőcske de okosan című műsorban. Tavaly ősszel aztán megkóstoltam. Egyetlen összetevőt nem lehetett benne érezni. A répát... Azóta tervezem, hogy én is sütök egyet. És ma eljött ez a nap is. A receptet a Süteménydíszítés című újság alapján alakítottam át.
 A receptet kicsit átírtam. Többek között azért, mert nem tudtam nagy hirtelen barna cukrot beszerezni. Egyébként is sok esetben mézzel helyettesítem a cukrot. A mézecskalácsfűszert is pótolnom kellett (gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió). És ha már ennyit alakítottam rajta, akkor úgy gondoltam, a narancs mellé elhasználok egy limeot is. Mivel a mandula használatát a cvsalád megtiltotta, így "extrának" mazsolát kevertem a tésztába.

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 20 deka cukor
  • 2 ek. akácméz
  • 25 deka margarin
  • 4 tojás
  • 1 narancs
  • 1 lime
  • 20 deka liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 tk. szódabikarbóna (na erre megint csak a nagyim a magyarázat...)
  • kevés só
  • 2 tk. fahéj
  • 0.5 tk. gyömbér
  • 0.5 tk. szegfűszeg
  • 0.5 tk. szerecsendió
  • 10 deka dió(pótló)
  • 35 deka répa

a krémhez:

  • 10 deka margarin
  • 5 deka porcukor
  • 25 deka krémsajt
  • vanília
  • reszelt narancshéj
  • reszelt limehéj

Elkészítése:

 A vajat és a cukrot krémesre keverjük. Keverés közben hozzáadjuk a tojások sárgáit, a fűszereket, a narancs levét és a reszelt narancshéjat. (Ja... A limeot is belecsavarjuk, és a héját belereszeljük.) Ezután fűszerezzük és ismét keverünk rajta egyet. A következő lépésben a tésztát, és a sütőport is beledolgozzuk a masszába. Hát mit is mondhatnék. Nem valami bizalomgerjesztő ilyenkor.

készül a répatorta tésztája
 Az eredeti recept szerint most kellene a tojások fehérjéiből készített habot beleforgatni a tésztába, és csak EZUTÁN kerülne bele a reszelt répa. Ezt nem igazán értettem, hiszen a habot óvatosan kell beleforgatni, mert "sérülékeny". Én előbb a répát reszeltem le, és kevertem bele a tésztába. És természetesen a mazsola is most került bele. Miután minden benne volt, beleforgattam a habot is.
(Már megint a hab. A hab akkor jó, ha késsel ketté lehet vágni!)

szerintem tisztán látszik a vágás...
 A masszát kivajazott tortaformába öntjük, és már mehet is a 180 fokra fűtött sütőbe. A recept szerint 75-95 perc a sütési idő. Más receptek 40-45 percet írtak. Ez hatalmas szórás. Mikor ezt a részt írtam, 35 perce sült a tészta, és már "aranyszínű, és érintésre rugalmasnak tűnik".

45 perc sütési idő bőven elég volt
 A krém pillanatok alatt elkészült. Az alkotórészeket egy edénybe tettem, és botmixerrel összekevertem, majd betettem a hűtőbe 20 percre.
 A 20 percből másnap reggel lett, mert a tészta sem hűlt ki éjfélig, tehát a kettévágását is elhalasztottam. Reggel meglepve láttam, hogy a "kipróbált recept" krémje úgy folyik, mint a tejszín.
Egyetlen másik répatorta recept nem említi a 10 deka "lágy vajat", és a legtöbb nem natúr krémsajtot ír, hanem mascarponet (bár ez majdnem ugyanaz) A lényeg, hogy ezzel a "trutyival" lehetetlen volt megtölteni a tésztát, mert úgy szívta magába, mint a szivacs.
 Viszont így volt egy nagy előnye. Nem kellett a díszítéssel bajlódni, csak felszeletelni a cukros krémsajttal átitatott tésztát.

 Ezért csak a "krémet" fotóztam... És ismét megfogadtam, hogy sosem hiszek semmilyen receptnek! Nagyim zselatinnal, és tojással sűrítette a krémjeit (attól függően, hogy főzte, vagy sem). Nekem is ezt kellett volna tennem.

van aki nem szereti a botmixerrel keverni, mert szerinte attól lesz folyós...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése