Én azt hittem, hogy a répatorta olyan vad dolog lehet, mint a csirketorta, amit "ezer éve" láttam a Főzőcske de okosan című műsorban. Tavaly ősszel aztán megkóstoltam. Egyetlen összetevőt nem lehetett benne érezni. A répát... Azóta tervezem, hogy én is sütök egyet. És ma eljött ez a nap is. A receptet a Süteménydíszítés című újság alapján alakítottam át.
A receptet kicsit átírtam. Többek között azért, mert nem tudtam nagy hirtelen barna cukrot beszerezni. Egyébként is sok esetben mézzel helyettesítem a cukrot. A mézecskalácsfűszert is pótolnom kellett (gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió). És ha már ennyit alakítottam rajta, akkor úgy gondoltam, a narancs mellé elhasználok egy limeot is. Mivel a mandula használatát a cvsalád megtiltotta, így "extrának" mazsolát kevertem a tésztába.
Hozzávalók:
a tésztához:
- 20 deka cukor
- 2 ek. akácméz
- 25 deka margarin
- 4 tojás
- 1 narancs
- 1 lime
- 20 deka liszt
- 1 cs. sütőpor
- 1 tk. szódabikarbóna (na erre megint csak a nagyim a magyarázat...)
- kevés só
- 2 tk. fahéj
- 0.5 tk. gyömbér
- 0.5 tk. szegfűszeg
- 0.5 tk. szerecsendió
- 10 deka dió(pótló)
- 35 deka répa
a krémhez:
- 10 deka margarin
- 5 deka porcukor
- 25 deka krémsajt
- vanília
- reszelt narancshéj
- reszelt limehéj
Elkészítése:
A vajat és a cukrot krémesre keverjük. Keverés közben hozzáadjuk a tojások sárgáit, a fűszereket, a narancs levét és a reszelt narancshéjat. (Ja... A limeot is belecsavarjuk, és a héját belereszeljük.) Ezután fűszerezzük és ismét keverünk rajta egyet. A következő lépésben a tésztát, és a sütőport is beledolgozzuk a masszába. Hát mit is mondhatnék. Nem valami bizalomgerjesztő ilyenkor.
![]() |
készül a répatorta tésztája |
Az eredeti recept szerint most kellene a tojások fehérjéiből készített habot beleforgatni a tésztába, és csak EZUTÁN kerülne bele a reszelt répa. Ezt nem igazán értettem, hiszen a habot óvatosan kell beleforgatni, mert "sérülékeny". Én előbb a répát reszeltem le, és kevertem bele a tésztába. És természetesen a mazsola is most került bele. Miután minden benne volt, beleforgattam a habot is.
(Már megint a hab. A hab akkor jó, ha késsel ketté lehet vágni!)
![]() |
szerintem tisztán látszik a vágás... |
A masszát kivajazott tortaformába öntjük, és már mehet is a 180 fokra fűtött sütőbe. A recept szerint 75-95 perc a sütési idő. Más receptek 40-45 percet írtak. Ez hatalmas szórás. Mikor ezt a részt írtam, 35 perce sült a tészta, és már "aranyszínű, és érintésre rugalmasnak tűnik".
![]() |
45 perc sütési idő bőven elég volt |
A krém pillanatok alatt elkészült. Az alkotórészeket egy edénybe tettem, és botmixerrel összekevertem, majd betettem a hűtőbe 20 percre.
A 20 percből másnap reggel lett, mert a tészta sem hűlt ki éjfélig, tehát a kettévágását is elhalasztottam. Reggel meglepve láttam, hogy a "kipróbált recept" krémje úgy folyik, mint a tejszín.
Egyetlen másik répatorta recept nem említi a 10 deka "lágy vajat", és a legtöbb nem natúr krémsajtot ír, hanem mascarponet (bár ez majdnem ugyanaz) A lényeg, hogy ezzel a "trutyival" lehetetlen volt megtölteni a tésztát, mert úgy szívta magába, mint a szivacs.
Viszont így volt egy nagy előnye. Nem kellett a díszítéssel bajlódni, csak felszeletelni a cukros krémsajttal átitatott tésztát.
Ezért csak a "krémet" fotóztam... És ismét megfogadtam, hogy sosem hiszek semmilyen receptnek! Nagyim zselatinnal, és tojással sűrítette a krémjeit (attól függően, hogy főzte, vagy sem). Nekem is ezt kellett volna tennem.
![]() |
van aki nem szereti a botmixerrel keverni, mert szerinte attól lesz folyós... |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése