2013. 10. 04.

Édes fűszeres lárva

 Ment pár éve a RETEKKUBB műsorán egy "Cölöp vagyok, verjél le!" című műsor. Na jó, lehet, hogy a csatornát nem így hívják, és az adás címes sem pont ez volt, de a lényeg stimmel. Abban mindenféle gusztustalansággal sokkolták a szerencsétlen "hírességeket". Olyan percemberkéket, akik valószínűleg nem látták a Jóbarátokat...

 Az egyik kedvencem, amikor Danny DeVito egy kiöregedett sztriptíztáncost alakít:
-Ne mondja már... Biztosan ért máshoz is. Például mihez van érzéke?
-Nem is tudom. A szeméremcsont táncoltatáshoz. Felemelek egy egydollárost a farpofáimmal, és el tudok jutni a legbensőbb valómba, ahol nem ég le a pofámról a bőr.
 Hát igen... Van akiknek nem ég le. És ez bármilyen furcsa, de szorosan kapcsolódik a mai receptemhez. Azonban el kell árulnom, hogy ezt az ételt sosem készítettem el, pedig már többször terveztem. A hozzávalókat nagyon nehéz beszerezni...

Hozzávalók:
  • 2 tucat gyászbogárlárva
  • salam levél
  • őrölt galangal
  • kókuszreszelék (cukrozott)
  • 3 mogyoróhagyma
  • 3 hagyma
  • 5 nyers chilipaprika
  • édes szójaszósz
 Először ejtsünk pár szót az alkotórészekről.

-A gyászbogárlárva meglepő módon igen keresett termék. Bár az is igaz, hogy nem emberi fogyasztásra árulják.
- A salam levelet (Daun salam - Eugenia polyantha) indonéz babérnak is mondják, de különleges aromája megfogalmazhatatlan. A terebess fűszerkalauzban bukkantam rá, valószínűleg tőlük beszerezhető.
- A galanga vagy galangál három, egymáshoz igen hasonló, és közösen galangának nevezett növényfaj gyökeréből porított fűszer. Közösen sziámi, ill. thai gyömbérnek nevezzük őket. Íze a sáfrány ízére emlékeztet. A nagy galanga (Alpinia galangal) azért is különleges, mert megállapították, hogy ez a növény elpusztítja a rákos sejteket, egyúttal az egészséges sejtek védekezőképességét is serkenti.
- A mogyoróhagyma (Allium ascalonicum salotta, aszkalóni hagyma) viszont "bárhol" megvásárolható.

Az étel elkészítése:

 A lárvákat öblítsük át forró vízzel. Az összetevőket kevés olajon süssük pár percig, (mondanom sem kell, hogy nem egyben kell használni a hagymákat, a paprikát, hanem feldarabolva...) majd adjunk hozzá kevés vizet. Amikor a cukor karamellizálódik, adjuk hozzá a lárvákat. Rizskörettel tálaljuk.
 A receptet amúgy bárki megtekintheti sok másik társaságában az Állatkertben!

szakácskönyv az állatkertben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése