Hozzávalók:
A gombóchoz:
- 1 db banán
- 0.5 kiló túró
- 4 ek. búzakorpa
- 4 ek. búzadara
- 6-8 ek. zsemlemorzsa
- 3 ek. porcukor
- 3 tojás
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1/2 kk. fahéj
- 1/2 mk. gyömbér
- reszelt citromhéj
- 1 csipet só
- 6-8 ek. zsemlemorzsa
- 3 dkg vaj
- 2-3 ek. darált háztartási keksz
Az öntethez:
- 2 db banán
- 3 dl tejföl v. natúr joghurt
- 1 ek. porcukor
- Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és alacsony lángon szép aranybarnára pirítjuk a prézlit (Mind a 12-16 kanálnyit!!!). Félretesszük, hogy kihűljön.
- Egy keverőtálba tesszük a szitán áttört (és igen, megint szitázunk...) túrót, és összedolgozzuk a három tojássárgájával, a korpával, a darával, cukorral, és az "apróbb" ízesítőkkel.
- Sokaknak meglepő lehet, de 6-8 kanál prézli is kerül a tésztába.
- A három tojásfehérjét habbá verjük, és beleforgatjuk a túrós masszába. Egy órát pihentetjük.
- Egy lábosban vizet forralunk, kicsit sózzuk, és öntünk bele egy kis olajat is. amikor "lobog", visszavesszük a gázt, és nekiállunk gombócokat gyártani. Minden gombóc közepébe kerüljön egy karika banán is.(A főzési idő kb. 10 perc. Amikor feljön a gombóc a víz felszínére, onnantól még 4-5 perc kell neki.)
- A gombócokat kivesszük, és a maradék prézlibe forgatjuk. (A prézlihez persze már hozzáadtuk a kekszet.)
- Tálaláskor leöntjük a banánból és tejfölből turmixolt krémmel.
- A három tojásfehérjét habbá verjük, és beleforgatjuk a túrós masszába. Egy órát pihentetjük.
- Egy lábosban vizet forralunk, kicsit sózzuk, és öntünk bele egy kis olajat is. amikor "lobog", visszavesszük a gázt, és nekiállunk gombócokat gyártani. Minden gombóc közepébe kerüljön egy karika banán is.(A főzési idő kb. 10 perc. Amikor feljön a gombóc a víz felszínére, onnantól még 4-5 perc kell neki.)
- A gombócokat kivesszük, és a maradék prézlibe forgatjuk. (A prézlihez persze már hozzáadtuk a kekszet.)
- Tálaláskor leöntjük a banánból és tejfölből turmixolt krémmel.
![]() |
Banános-korpás túrógombóc |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése