2013. 09. 26.

medvehagymás-gombás töltött kenyér

 Nemrég találtam egy régi szakácskönyvet tele érdekes, könnyen elkészíthető, és többnyire olcsó receptekkel. Ceruzával az egyik lap szélére firkantva valaki lejegyezte a spenótos burgonyakenyér receptjét. Régen, amikor a könyv íródott, sokkal izgalmasabb lehetett kenyeret sütni. Manapság beleszórjuk az összetevőket a kenyérsütő gépbe, és beállítjuk a fokozatot. Kényelmes, gyors, de nagyon illúzióromboló. Tégla formájú torzszülött kenyereket kell nézegetni az asztalon. Ha végre beköltözünk a vidéki szalmaházunkba, biztos, hogy építtetek egy búbos kemencét.
A spenótos kenyér elindította a fantáziámat. Valami nagyon meglepőt szerettem volna csinálni, ezért kitaláltam, hogy megtöltöm a tésztát. Mivel éppen medvehagyma láz tombolt nálunk, ezért átnéztem pár hagymás-kenyér leírást, és megpróbáltam összehozni a töltelékkel. Remélem sikerült.

Hozzávalók:
  • 3 dkg friss élesztő. (ezt könnyebb tejen felfuttatni...)
  • 1 dl tej
  • 25 dkg főtt (és összetört) krumpli
  • 10 dkg rama (ha sonka helyett valami zsírosabb - pl. bacon - kerül bele, akkor el is hagyható)
  • 25 dkg kukoricaliszt
  • 25 dkg búzaliszt 
  • 20 dkg sonka szeletelve
  • 10 dkg sovány sajt (minek terheljük még zsírral a bendőnket)
  • 10-15 medvehagymalevél
  • 1ek. cukor( Én ismét barnát használtam)
  • kevés só
Elkészítése:

 Fél deci cukrozott tejen felfuttatjuk az élesztőt, és pár percre félre rakjuk. Közben a gépbe beletöltjük a másik fél deci tejet, megsózzuk, ráhalmozzuk a tört krumplit és a lisztet. Én egy kicsit át szoktam ilyenkor keverni, de ez nem fontos. Most nyakon öntjük az élesztős katyvasszal és a gép dagasztó-kelesztő fokozatára bízzuk a tésztát. Ez a program másfél óra semmittevésre kárhoztat. Addig olvasgassunk blogot!
 Amikor kész, pár centi vastagra kinyújtjuk és bekenjük tojássárgájával. Igen a belsejét! Ezután megkenjük gombapástétommal, (Ne sajnáljuk!) majd szépen beborítjuk hagymalevelekkel. Jöhetnek a sonkaszeletek. Végül jó sok sajtot reszelünk rá. Feltekerjük, és a gépbe tesszük. A tetejét megkenjük tojásfehérjével, és megsütjük. (Bake program...)

 A kenyér elkészítésének legbonyolultabb része a gombapástétom. De ezt majd holnap.

töltött kenyér
A belsejében nem nyers a tészta. Az ott a megolvadt sajt!
 A vidéki házban nem kockakenyeret fogok sütni, és nem műanyag tálcára teszem majd!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése