
Nemrég találtam egy régi szakácskönyvet tele érdekes, könnyen elkészíthető, és többnyire olcsó receptekkel. Ceruzával az egyik lap szélére firkantva valaki lejegyezte a spenótos burgonyakenyér receptjét. Régen, amikor a könyv íródott, sokkal izgalmasabb lehetett kenyeret sütni. Manapság beleszórjuk az összetevőket a kenyérsütő gépbe, és beállítjuk a fokozatot. Kényelmes, gyors, de nagyon illúzióromboló. Tégla formájú torzszülött kenyereket kell nézegetni az asztalon. Ha végre beköltözünk a vidéki szalmaházunkba, biztos, hogy építtetek egy búbos kemencét.
A spenótos kenyér elindította a fantáziámat. Valami nagyon meglepőt szerettem volna csinálni, ezért kitaláltam, hogy megtöltöm a tésztát. Mivel éppen medvehagyma láz tombolt nálunk, ezért átnéztem pár hagymás-kenyér leírást, és megpróbáltam összehozni a töltelékkel. Remélem sikerült.
Hozzávalók:
- 3 dkg friss élesztő. (ezt könnyebb tejen felfuttatni...)
- 1 dl tej
- 25 dkg főtt (és összetört) krumpli
- 10 dkg rama (ha sonka helyett valami zsírosabb - pl. bacon - kerül bele, akkor el is hagyható)
- 25 dkg kukoricaliszt
- 25 dkg búzaliszt
- 20 dkg sonka szeletelve
- 10 dkg sovány sajt (minek terheljük még zsírral a bendőnket)
- 10-15 medvehagymalevél
- 1ek. cukor( Én ismét barnát használtam)
- kevés só
Fél deci cukrozott tejen felfuttatjuk az élesztőt, és pár percre félre rakjuk. Közben a gépbe beletöltjük a másik fél deci tejet, megsózzuk, ráhalmozzuk a tört krumplit és a lisztet. Én egy kicsit át szoktam ilyenkor keverni, de ez nem fontos. Most nyakon öntjük az élesztős katyvasszal és a gép dagasztó-kelesztő fokozatára bízzuk a tésztát. Ez a program másfél óra semmittevésre kárhoztat. Addig olvasgassunk blogot!
Amikor kész, pár centi vastagra kinyújtjuk és bekenjük tojássárgájával. Igen a belsejét! Ezután megkenjük gombapástétommal, (Ne sajnáljuk!) majd szépen beborítjuk hagymalevelekkel. Jöhetnek a sonkaszeletek. Végül jó sok sajtot reszelünk rá. Feltekerjük, és a gépbe tesszük. A tetejét megkenjük tojásfehérjével, és megsütjük. (Bake program...)
A kenyér elkészítésének legbonyolultabb része a gombapástétom. De ezt majd holnap.
![]() |
A belsejében nem nyers a tészta. Az ott a megolvadt sajt! |
A vidéki házban nem kockakenyeret fogok sütni, és nem műanyag tálcára teszem majd!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése