A tahini név keveseknek mond bármit is, de ha azt mondom, hogy szezámpaszta, akkor már sejthető, hogy miről is van szó. Készülhet hántolt és hántolatlan szezámmagból egyaránt. A hántolatlant én kerülöm, mert keserű. Fogyasztható magában is, de én a Magyarországon szintén "ismeretlen" humusz (hummus...) összetevőjeként szoktam elkészíteni. (Olvastam, hogy mézzel keverve édességként is eszik egyes helyeken)
Hozzávalók:- 10 deka szezámmag
- kevés só
- zúzott fokhagyma (esetleg granulátum)
- 2 ek. olivaolaj
- víz a pépesítéshez
Elkészítése:

10 deka szezámmagot "szárazon" megpirítunk.Fontos, hogy ne kerüljön alá olaj, vagy víz, mert akkor nem lehet rendesen ledarálni! Aranybarnára kell pirítani. Illetve majdnem aranybarnára. Jobb inkább előbb abbahagyni mintsem barnára sütni, mert baromi keserű lesz! Van olyan változat is, ahol nyersen őröljük meg a magokat. (Megőrizendő a szezámmag vitaminjait.)

Darálás előtt egy csipet sót, és kevés fokhagymagranulátumot adunk hozzá, aztán megőröljük.

Nyakon öntjük két ek. extra szűz olivaolajjal.
Több részletben kb fél-, egy deci vizet adunk hozzá, amíg kenhető pépet nem kapunk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése