A tegnapi majonézt el kellett valamire használni. A zöldségesnél napok óta hevert pár kiló padlizsán. Hála istennek az emberek ügyet sem vetettek rá. Pedig volt közte fehér is. Vettem két és fél kilót, mert így a sütés után nagyjából két kiló marad belőle. És elkészítettem a hétvégi csemegénket.
Hozzávalók:- 2.5 kiló padlizsán
- 2 fej hagyma
- 8 gerezd fokhagyma
- 1 paradicsom
- majonéz 1 tojásból
- 1 csomag petrezselyem apróra vágva
- 1 kk. bazsalikom
- 2 kk.só
- 2 kk. bors
Elkészítése:
A padlizsán sütésére rengeteg lehetőség van. Mindegyiket kipróbáltam, szerintem sütőben sütve lesz a legfinomabb. Azért leírom a többit is.
- A padlizsánokat megpucoljuk, felkarikázzuk és besózzuk. Fél órára félretesszük, hogy levet eresszen. Ez a lé keserű, tehát le kell önteni róla. Ezután felkockázzuk az egészet, és a közben elkészített hagymás alapra öntjük. Megfőzzük.
- A padlizsánokat mikróban nagy teljesítményen kb. 15 perc alatt megfőzzük. Ilyenkor a héja könnyen lehúzható. (Ha nem akarjuk, hogy felrobbanjon, akkor szurkáljuk meg őket.)
- A padlizsánokat sütőbe tesszük, és 180 fokon addig sütjük, amíg a szenesedni kezd. Van aki él-hal a "füstölt" ízért, és teljesen elégeti a héját. Nekem ez nem jött be, mert nem szeretem a füstölt sonka ízű padlizsánkrémet. A Sült padlizsán fél óra alatt összeesik, és ilyenkor egy mozdulattal meg lehet hámozni. Ha mégis maradna a héján "anyag", azt egy kés tompa végével ki lehet kaparni. (Nagy szakácsok perverziója, hogy ne fémkéssel csináljuk...)
![]() |
ha megvárjuk, hogy a sült padlizsán összeessen, könnyű meghámozni |
Amíg a padlizsán pihen (arra várva, hogy magába zuhanjon) elkészítjük a paradicsomos alapot. Ha valaki csak hagymával akarja csinálni, akkor persze hagymás alapot készít!
Két hagymát felszeletelünk. Nem kell apróra, mert úgyis pépesítjük. Kevés olajon megpirítjuk. Sokan csak párolják, de az én nagyim pirította, ezért én is. Megszórjuk apróra vágott fokhagymával. Ne égessük szét a hagymát, elég, ha kap egy kis színt!
![]() |
nem kell teljesen megpirítani a hagymát |
A kockára vágott paradicsomot rászórjuk a hagymára, hozzáöntünk 1 deci vizet, sózzuk, és én egy húsleveskockát is bele szoktam dobni. Fedő alatt kis lángon 10 percig főzzük.
![]() |
az alap elkészítése |
A padlizsánt elkeverjük az alappal, fűszerezzük borssal, bazsalikommal, petrezselyemmel. Néhány percig lassú tűzön rotyogtatjuk. Folyamatosan kevergetni kell, mert könnyen leég, és kicsit sok lenne a füstös ízből.
Kézi mixerrel pürésítjük, miközben a majonézt is belekeverjük. Végül napokig mást sem eszünk, mint pirítóst padlizsánkrémmel.
![]() |
a majonézzel lesz teljes |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése