Úgy látszik sosem fogok eljutni addig, hogy leírjam a húsleves receptjét. Ma is csak egy kevés időm van, így egy régebbi receptem adom közre. Egy egyszerű pizzareceptre esett a választásom, mégpedig azért, mert a tésztája nem hagyományos... Lássuk hát!
Oregánós tészta hozzávalói:
- egy zacskó élesztőpor
- 40 deka liszt
- 1-2 tk. búzasikér
- 1 ek. búzakorpa
- 1 kk. oregánó
- só
Elkészítése:
2.5 dl meleg vízbe szórjuk bele az élesztőport, és várjuk meg amíg felfut. (Mehet bele egy kanálka liszt is, úgy látványosabb.) A lisztet, kevés sót, az oregánót, a búzasikért, és a búzakorpát keverjünk össze 2-3 evőkanál olivaolajjal. Öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt és gyúrjunk kb. 10 percet alkarra! (Ne dagasztó gépezzünk, így szórakoztatóbb) Akkor van kész, ha a nyúlós bigyó már nem tapad a kezünkhöz. (Nagyim azt mondta, hogy a tészta akkor jó, ha izzad a plafon.) Takarjuk le, és tegyük félre fél órára kelni. (Nem kell túlkeleszteni!)
![]() |
Tényleg lejön a kézről. És az edény faláról is. |
![]() |
Fél óra kelesztés bőven elég. Nem tészta-özön a tervünk. |
Most van fél óránk a többi a pizzaalap, és a feltét elkészítéséhez.
Az alap hozzávalói:
- 2 deci tejföl
- 1 adag sűrített paradicsom
- 1 tk. oregánó
- 1 tk. kakukkfű
- 1 tk. bazsalikom
- 1 tk. aprított petrezselyem
- 1 ek. vöröshagymakrém (Minden normál pizzánál hagymaszeletek kerülnének a tésztára, de nálunk van aki még a hagyma látványától is beteg lesz, ezért trükköznöm kell.)
- 1 tk. só
- kevés bors
Egy tálba borítsunk bele egy doboz tejfölt, egy adag sűrített paradicsomot. Kezdjük el kevergetni, és közben adagoljuk hozzá a többit.
- Fél doboz morzsolt kukorica
- fél doboz babkonzerv
- 15 deka prágai sonka apróra cincálva
- 2 doboz tonhalkonzerv (Nem az olajos hal, hanem a vízben eltett!!!)
- 10 deka brokkoli apróra vágva
- 1 sárgarépa felszabdalva
Hurrá. Ha idáig eljutottunk, akkor a tészta már dagadtra sóhajtozta magát a konyharuha alatt. Nem gyúródeszkázunk, hanem egy olajjal kikent tepsibe terítjük a tésztát. El fogunk vele szórakozni pár percig, mert mindig visszamásznak a szélek! De nem szabad feladni.
![]() |
a szélek visszamásznak... |
Ha kész, akkor megkenjük a paradicsomos tejföllel. Citromkarikákat, uborkaszeleteket, paradicsomot halmozunk rá szépérzékünk sugallata alapján. Ezután mehet rá egy kis pizzamozzarella, kb úgy, mint mikor az oviban újságpapírból galuskát szaggattunk. (Bizonyára emlékeznek rá páran. A papírfecniket később sós-lisztes csirizzel összekutyultuk, és egy befőttes üvegre tapasztottuk kívülről. Kész is volt az anyák-napi váza... Az anyukák meg úgy csináltak, mintha tetszene nekik...)
De most vissza a pizzához.
A tépkedés után egy laza joghurtréteg jön. (Értelemszerűen natúr joghurt legyen) Erre öntjük a tonhalas-babos feltétet. Elrendezgetjük, majd mozzarellát reszelünk rá. Végül nagyon darabosra reszelt trappistával koronázzuk.
Ha minden jól megy, ekkorra a sütő már 200 fokos. 20 percre betoljuk légkeveréses fokozatra. A végén még 5 perc felső sütő fokozat is mehet, ha nem elég piros a teteje.
![]() |
nagyjából ennyi az oregánós pizza |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése