2013. 09. 15.

Oregánós pizza

 Úgy látszik sosem fogok eljutni addig, hogy leírjam a húsleves receptjét. Ma is csak egy kevés időm van, így egy régebbi receptem adom közre. Egy egyszerű pizzareceptre esett a választásom, mégpedig azért, mert a tésztája nem hagyományos... Lássuk hát!


 Oregánós tészta hozzávalói:


  • egy zacskó élesztőpor
  • 40 deka liszt
  • 1-2 tk. búzasikér
  • 1 ek. búzakorpa
  • 1 kk. oregánó

Elkészítése:

 2.5 dl meleg vízbe szórjuk bele az élesztőport, és várjuk meg amíg felfut. (Mehet bele egy kanálka liszt is, úgy látványosabb.) A lisztet, kevés sót, az oregánót, a búzasikért, és a búzakorpát keverjünk össze 2-3 evőkanál olivaolajjal. Öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt és gyúrjunk kb. 10 percet alkarra! (Ne dagasztó gépezzünk, így szórakoztatóbb) Akkor van kész, ha a nyúlós bigyó már nem tapad a kezünkhöz. (Nagyim azt mondta, hogy a tészta akkor jó, ha izzad a plafon.) Takarjuk le, és tegyük félre fél órára kelni. (Nem kell túlkeleszteni!)

Mondtam, hogy lejön a kézről a jól meggyúrt tészta
Tényleg lejön a kézről. És az edény faláról is.
Csak ennyire kell keleszteni.
Fél óra kelesztés bőven elég. Nem tészta-özön a tervünk.

 Most van fél óránk a többi a pizzaalap, és a feltét elkészítéséhez.

 Az alap hozzávalói:
  • 2 deci tejföl
  • 1 adag sűrített paradicsom
  • 1 tk. oregánó
  • 1 tk. kakukkfű
  • 1 tk. bazsalikom
  • 1 tk. aprított petrezselyem
  • 1 ek. vöröshagymakrém (Minden normál pizzánál hagymaszeletek kerülnének a tésztára, de nálunk van aki még a hagyma látványától is beteg lesz, ezért trükköznöm kell.)
  • 1 tk. só
  • kevés bors
Elkészítése:

 Egy tálba borítsunk bele egy doboz tejfölt, egy adag sűrített paradicsomot. Kezdjük el kevergetni, és közben adagoljuk hozzá a többit.

És a feltét hozzávalói:
  • Fél doboz morzsolt kukorica
  • fél doboz babkonzerv
  • 15 deka prágai sonka apróra cincálva
  • 2 doboz tonhalkonzerv (Nem az olajos hal, hanem a vízben eltett!!!)
  • 10 deka brokkoli apróra vágva
  • 1 sárgarépa felszabdalva
 Hurrá. Ha idáig eljutottunk, akkor a tészta már dagadtra sóhajtozta magát a konyharuha alatt. Nem gyúródeszkázunk, hanem egy olajjal kikent tepsibe terítjük a tésztát. El fogunk vele szórakozni pár percig, mert mindig visszamásznak a szélek! De nem szabad feladni.

Tepsibe nyomkodjuk.
a szélek visszamásznak...
 Ha kész, akkor megkenjük a paradicsomos tejföllel. Citromkarikákat, uborkaszeleteket, paradicsomot halmozunk rá szépérzékünk sugallata alapján. Ezután mehet rá egy kis pizzamozzarella, kb úgy, mint mikor az oviban újságpapírból galuskát szaggattunk. (Bizonyára emlékeznek rá páran. A papírfecniket később sós-lisztes csirizzel összekutyultuk, és egy befőttes üvegre tapasztottuk kívülről. Kész is volt az anyák-napi váza... Az anyukák meg úgy csináltak, mintha tetszene nekik...)

 De most vissza a pizzához.

 A tépkedés után egy laza joghurtréteg jön. (Értelemszerűen natúr joghurt legyen) Erre öntjük a tonhalas-babos feltétet. Elrendezgetjük, majd mozzarellát reszelünk rá. Végül nagyon darabosra reszelt trappistával koronázzuk.

 Ha minden jól megy, ekkorra a sütő már 200 fokos. 20 percre betoljuk légkeveréses fokozatra. A végén még 5 perc felső sütő fokozat is mehet, ha nem elég piros a teteje.

kész a pizza
nagyjából ennyi az oregánós pizza

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése