Miután elkészült egy jó adag mogyorókrém, egyből elkezdtem azon töprengeni, hogy mit lehetne vele kezdeni. Én ugyanis képtelen vagyok kenyérre kenve megenni. Nemcsak a kinézete taszít, de a finom ropogós, és enyhén sók kenyér íze nem fér össze az émelyítően édes krém ízével. (Az ilyen édességeknél mindig úgy érzem, mintha belülről vakargatnák a szememet. Borzongató...) Nem kellett sokáig törnöm a fejemet, mivel egyből két lehetőség is beugrott. Vagy a lekváros buktához hasonló sütit sütök, vagy a mákos kifli receptjét dolgozom át. A kiflit választottam, mert gyorsabban elkészíthető.
Hozzávalók:
- 50 deka liszt
- 5 deka cukor
- 5 deka margarin
- 1 deci tej
- 1 deci tejszín
- 2 tojássárgája
- csipet só
Elkészítése:
Az élesztőt 1 deci langyos tejjel felfuttatjuk. Nagyim ehhez kicsit felmelegítette a tejet, hozzádobott egy csapott evőkanál cukrot, és egy tojássárgáját, majd tíz percre letakarta. A legtöbben a tojást kihagyják belőle.
Az élesztőt 1 deci langyos tejjel felfuttatjuk. Nagyim ehhez kicsit felmelegítette a tejet, hozzádobott egy csapott evőkanál cukrot, és egy tojássárgáját, majd tíz percre letakarta. A legtöbben a tojást kihagyják belőle.
A lisztet keverőtálba öntjük (van aki szitálja, én nem.) és a közepébe mélyedést formázunk. Ebbe kerül a cukor, a tojássárgája, a tej és a tejszín. Nagyim felesben használt tejet és tejszínt, és ezért kevesebb vajat (Igen! Ő vajat használt. De volt olyan tészta is, ahol disznózsírt.) morzsolt a liszthez. Ha valaki csak tejjel akarja csinálni, úgy is jó, de akkor 10 deka margarinnal számoljon.
Ha mindent beleszórtunk a tálba, ráönthetjük az élesztős tejet is, és nekiállhatunk a dagasztásnak. Én már nem kézzel csinálom, de még géppel is elég macerás feladat. Akkor vagyunk kész, mikor tökéletes gombóccá összeáll a tészta, és nem ragad a tál oldalához. Takarjuk le, és tegyük langyos helyre legalább fél órára. Nagyim a pihentetés után még egyszer átgyúrta, és ismét fél órát kelesztette.
![]() |
akkor jó, ha gombóc lesz belőle |
Amikor megkelt (nem kell aggódni, ez a kelt tészta nem olyan, hogy kifut a tálból. Látszik, hogy növekedett, de nem fog többszörösére dagadni.) megfelezzük, és fél centi vastag köröket nyújtunk belőle. A kört nyolc részre vágjuk, és a részeket megkenjük mogyorókrémmel. (Egy kávéskanál elég minden kiflihez.)
![]() |
nyolc kifli lesz egy körből |
A szélesebb vége felől feltekerjük, és kiflit formázunk belőle. A tojásfehérjékkel megkenjük, és 175 fokos sütőben 20 perc alatt pirosra sütjük.
![]() |
mogyorókrémes kifli |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése