2013. 09. 17.

Mogyorókrém

 Hetekkel ezelőtt kaptam egy e-mailt azzal, hogy ideje lenne végre mogyorókrémet csinálnom. Receptet is küldtek hozzá, de szerencsére nem álltam neki azonnal. Már másnap jött a következő levél, hogy dobjam ki a receptet, mert földimogyoró kell hozzá, az igazi mogyorókrém viszont törökmogyoróból van.
Így csak az édesség utáni vágy volt meg, anélkül, hogy tudtam volna, miből készül a "nutella".
 Hamar rájöttem, hogy ez is olyan, mint a legtöbb étel. Mindenki ismer egy "igazi" változatot. Az egyikbe tejszín kell, a másikba csoki. Van amelyikbe tesznek fahéjat, esetleg kókuszt. De olyan változatot is találtam, ahol diót és mandulát is adnak hozzá.
 Az is kiderült, hogy a mogyorókrémben mogyoróból van a legkevesebb. Életem első krémjébe ezért kicsivel többet próbáltam beledolgozni, mint amit általában javasoltak a receptek. Amikor elkészült és megkóstoltam, első gondolatom nem az volt, hogy "hú de finom", hanem inkább "hú de fura". Később rájöttem, hogy azért, mert tényleg mogyoróízű!

 És most következzen a saját receptem!

Hozzávalók:
  • 200 gramm törökmogyoró
  • 2 ek. tejszín
  • 4 ek. méz (kaptam akácmézet, így azt használtam)
  • 100 g vaj
  • 7 ek. sűrített tej
  • 2 tk. vanília kivonat
  • 30 gramm kakaópor
  • 2 deka kókuszreszelék
  • 100 gramm porcukor
  • 1 tk. fahéj
  • 50 g csokoládé (fél tábla sima tejcsokit használtam fel)
Elkészítése (Ha sikerült túljutnunk a mogyoró meghámozásán, és még nem ment el a kedvünk...):

 Először természetesen meg kell pörkölni a mogyorót. Lehet cifrázni a dolgot, hogy légkeveréses sütőben, vagy "platnin" (A régi sparhelteknek volt platnija!), a lényeg, hogy nagyjából negyed óra alatt megbarnítsuk a szemeket. (Én 160 fokos légkeveréses sütőben csináltam)

a mogyoró pörkölése
megpörköljük a mogyorót
 Ezután csavarjuk bele egy konyharuhába , és dörzsöljük le a héját. Nem érdemes sokáig küzdeni vele, úgysem fog tökéletesen sikerülni.

a mogyoró a darálás előtt
amennyire lehet, szedjük le a héját a darálás előtt
 Az így megtisztított szemeket öntsük bele a darálóba, és pár perc alatt zúzzuk krémesre. Sosem gondoltam volna, hogy ilyen látványos lesz, ahogyan "kidarálom" az olajat a mogyoróból. Valami ragacsos lisztszerű anyagra számítottam, helyette igazi krémet kaptam. (Megkóstoltam, és kifejezetten rossz volt.)

ezt hívják magvajnak
tényleg krém lesz belőle
 Ha a mogyoróvaj készen van ( Na jó... Nem egészen ilyen a mogyoróvaj, de inkább hagyjuk...) jöhetnek az ízesítők. Egy tálban keverjük össze a mézet, a tejszínt, a sűrített tejet, a vaníliát és a vajat. Lassú tűzön melegítsük, így könnyebben el tudjuk dolgozni.

addig keverjük, amíg egynemű folyadékot kapunk
addig keverjük, amíg egynemű folyadékot kapunk
 Ebbe keverjük bele a porcukrot, a kakaóport, a fahéjat, és a kókuszt. Ismét keverjük simára, végül tördeljük bele a csokit is. Végül az így elkészített csokikrémhez adjuk hozzá a mogyorót, keverjük el, és készen is vagyunk.

mogyorókrém házilag
mogyorókrém házilag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése