2013. 09. 11.

Lecsó

 Eredetileg a tegnap főzött húslevesem elkészítésének trükkjeit szerettem volna megosztani, de... Hol is kezdjem!? Vettem 90 forintos kilónkénti áron egy jó adag lecsónak valót. (Paprikát, és paradicsomot) Kicsit fonnyadt volt, kicsit ütődött, de lecsónak jó lesz! Estefelé nekiláttam, ahogyan tanultam, ahogyan sok éve készítem. De mivel manapság intenzíven blogolok, így lelkiismeretesen utána jártam a témának, hogyan készítik mások. Reméltem, találok pár érdekes variációt.

 Hamar kiderült, hogy nagyim totál hülye volt a főzéshez. (szegény...) Minden amit tanultam a lecsóról, az rossz.

 Lássuk, milyen förmedvényt volt képes a zalai nagymamám lecsónak nevezni!

 Először is a hozzávalók. Valamiért az emberek félnek a sok hagymától, és a paradicsomtól. Ezért az 1 rész hagyma - 2 rész paradicsom - 4 rész paprika az elterjedt arány. Nagyim szerint hagymából sosem elég, így 2-3 nagy fej hagyma is pirult a tálban, amikor lecsót főzött. A paradicsom és a paprika pedig egyenlő részben került a fazékba. Krumplival...

Tehát a hozzávalók:
  • 3 nagy fej hagyma
  • 1 kilogramm paradicsom
  • 1 kilogramm paprika
  • 60-70 deka krumpli
  • 30-40 deka kolozsvári szalonna
  • 4 pár debreceni
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • bors
  • pirospaprika

 Nagyim szerint a hagymát és az apróra vágott szalonnát meg kell pirítani. A legtöbb recept mélyen hallgat a szalonnáról, és ahol esetleg meg van említve, ott is csak később kerül bele a hagyma, hogy párolódjon kicsit. És ha ez nem lenne elég, sok helyen "kidobják" a pirított szalonnát, mert "Ez alapvetően egy zöldségétel."

 Nagyim szerint a hagymát apróra kell vágni, mert a paradicsommal együtt adja majd a szaftos alapot. Ezzel szemben sok helyen karikázzák, csíkozzák. És a blogbejegyzéseken egymást szidva vitáznak róla, melyik szeletelési technika az "igazi"...

 Nagyim szerint ezután a kockára vágott paradicsom következik, és 1-2 deci víz. Így ugyanis teljesen szét fog főni, és a pörköltalaphoz hasonló "szósz" képződik belőle. Ráadásul a hámozással sem kell bajlódni. ("Minek hámoznám meg? A héjában van a vitamin!") A neten KIVÉTEL NÉLKÜL a már félig megfőzött paprikára öntik a paradicsomot. És összeforralják vele. Így persze hogy zavaró lesz a paradicsom héja.

Kockára vágott paradicsomok a megpirított hagymán.
a hagymás szalonnára kerül a paradicsom...
Nagyim szerint csak ekkor jöhet a paprika és a krumpli, a fűszerek, és a ! Elvétve találkoztam olyan recepttel, ahol a krumpli is az alapanyagok között volt. A só használatáról pedig álljon itt egy idézet:
"...adjuk hozzá a karikára vágott paprikát. Még ne tegyünk hozzá semmilyen fűszert, sót semmiképpen, mert a paprikából kivonja a levét. Emiatt a lecsó túlságosan bő levet eresztene, a paprika meg idejekorán megszottyadna."
paprika és krumpli
Alul a "szósz" felül a paprika és a krumpli. Víz nem kell, csak só!
Nagyim azt mondta, hogy azért kell sózni a paprikát, hogy levet eresszen, és abban "főljön" a krumpli. Ami szerintem logikus, de az internet nagy szakácsai szerint dőreség. (A szalonnából amúgy addigra már bőven jutott só a félkész lecsóba, szóval...)

rotyog a lecsó
És íme! Ennyi levet ereszt...
Nagyim szerint akkor vagyunk kész, ha a krumpli puha. Előtte pár perccel kell hozzáadni a debrecenit. Ma kiderült, hogy ez sem jó így. A leggyakoribb verzió az, hogy már az elején belekarikázzák a kolbászt. Nem tudom miért, de a lecsókolbász nagyon népszerű! (Hehe...) De találtam parasztkolbászos variációt is. Megnézném, mi marad 30-40 perc főzés után a lecsókolbászból!

 Nagyim a sok krumpli mellé nem tett bele rizst, ezzel nekem semmi bajom nincsen. Mint ahogyan a tojásos lecsóval sincs.

A kész lecsó
Kész is van. Nincs paradicsomhéj, a paprika "ropogós" maradt, a kolbász nem esett szét...





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése