2013. 09. 22.

krumplilángos


krumplilángos töltve
 Mindenki evett már lángost. Azt az olajtól fénylő fokhagymás, satos-tejfölös finomságot, amit a strandon kötelező enni. Kelttészta forró olajban kisütve... Amiről most írni akarok, az nem ez a lángos. Hanem egy finomabb töltött tészta, amit sokszor maradékból készített a nagyim.

Voltak "tésztás" napok, amikor kora hajnalban elkezdett dagasztani, hatalmas tésztalapokat nyújtani, aztán szeletelni. Készült metélt, levesbetét, kockatészta és mindenféle egyéb. A leeső végeket nagyim úgy hívta, hogy laska. A forró "platni"-ra dobta őket, és megsütötte. Imádtam... Az ő krumlilángosa ehhez a laskához hasonlított.

Hozzávalók (tészta):
  • 1 kiló krumpli
  • 1 kiló liszt
  • 3 tojás
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 kk. só
  • kevés olaj
Hozzávalók (töltelék):
  • fél kiló túró
  • fél liter tejföl
  • 2 paradicsom
  • 1 paprika
  • kígyóuborka
  • 25 deka lángoltkolbász
Elkészítése:

Héjában megfőztem a krumplit. Megpucoltam, összetörtem, és megvártam, míg teljesen kihűl. Hozzáadtam egy kevés olajat, a tojásokat, a sót, és a zúzott fokhagymát. Jól elkevertem, és több részletben összedolgoztam a liszttel. Ennél a tésztánál a legtöbb esetben 1:1 a krumpli:liszt arány, de nem lehet a liszt mennyiségét pontosan megadni. Annyi kell, hogy jól nyújtható tészta legyen belőle. A tésztából hengert formáztam, ujjnyi szeletekre vágtam, és a szeleteket 2-3 milliméteresre nyújtottam. Aztán hajrá... Olajozott palacsintasütőben kisütöttem a "palacsintákat". (amikor kész tényleg palacsintára hasonlít.) Eredetileg kövön, vaslapon sütik olaj nélkül, de én össze akartam tekerni, ezért olajoztam.

A töltelék baromi egyszerű.

A túróhoz hozzákevertem a tejfölt. A paradicsomokat, a paprikát, és némi uborkát felkockáztam és a túróhoz kevertem. A lényeg pedig az apróra vágott lángolt kolbász, amit pár percig nagy lángon pirítottam!

töltött krumlilángos
túrós-kolbászos töltelékkel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése