Éveken keresztül nem tudtam, hogy ezt az ehető humuszt két "M"-mel esszük! Csak akkor döbbentem rá, amikor először elkészítettem.
Hozzávalók:
- 1 csésze (kb. 2 deci) csicseriborsó
- fél fej vöröshagyma
- 2 tk. római kömény
- 0.5 tk. fekete kömény
- 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 citrom leve
- 1 deci olivaolaj
- tahini
- 1 tk. só
- víz a pépesítéshez
A csicseriborsót egy napig áztatni kell, aztán enyhén sós vízben 20-25 perc alatt megfőzni. Közben a római köményt és a fekete köményt összekeverjük és finom porrá őröljük. A római kömény rendkívül erőteljes ízű, és szagú, ha ez nem igazán tetszene, akkor akár a felére is visszavehetjük az adagját. Ha pedig nincs fekete köményünk (és miért is lenne, hiszen ritkán használjuk a konyhában, és kevés helyen lehet kapni) az sem baj, hiszen normál kömény, bors, és némi oregánó egyvelege tökéletesen helyettesíti.
A vöröshagymát és a csicseriborsót robotgéppel apróra daráljuk, aztán hozzáadjuk a köménykeveréket, a sót, a fokhagymát. Citromlével és olajjal pépesítjük, valamint hozzáadjuk az előre elkészített tahinit. A hummusz állagát kevés víz hozzáadásával véglegesítjük.
![]() |
hummusz pirítóssal |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése