
Mai édességünk egy horvát különlegesség lesz. Fontos hangsúlyozni, hogy HORVÁT, hiszen sokan ezt is amerikai ínyencségnek gondolják.
"Aztán rákerestem itt az okos világhálón és az üveg láttán egyből beugrott az a csokoládés finomság, amit valóban vagy két üveggel is befaltam náluk, férjeura nagy bánatára, mert Amerikából hozták, és kincs volt az."
"Gyorsan rákerestem a neten és találtam is jó sok amerikai receptet, így kicsit elegyítettem és ez alapján készítettem el az én ficocomat."
Nekem szerencsém van, mert első kézből kaphattam útmutatást, hogy milyen is az igazi ficoco. Csak meg kellett kérdeznem gyermekem horvát nagyapját. Idén sajnos nem volt sem időm, sem lehetőségem elkészíteni, de a tavalyi fényképeket előbányásztam, úgyhogy jöjjön az én ficoco receptem.
Hozzávalók:
5 kiló füge (Azért ennyi, mert az első szürettel ennyit sikerült leszednem a "bokorról")
20 ek. akácméz
10 csapott ek. cukrozatlan kakaópor.
Elkészítése:

Elkészíteni könnyebb, mint leszüretelni. A füge kocsányát le kell vágni, a fügét fel kell darabolni.
Egy jó nagy edénybe (Én bográcsot használtam, mert csak az volt elég nagy, hogy minden füge beleférjen. Vicces volt a tűzhelyen...) halmozzuk a gyümölcsöt, és meglocsoljuk mézzel. Jól összeforgatjuk, és egy kicsit állni hagyjuk. Hogy nem égjen le, amikor a tűz fölé tesszük, öntsünk alá egy-két deci vizet.
![]() |
rengeteg levet ereszt, és hamar készen van |
A befőttes üvegeket mikróban 4 percig csírátlanítjuk, beletöltjük a ficocot, és dunsztoljuk.
![]() |
figs & cocoa |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése