2013. 09. 23.

Almalekvár variációk

Lekvárt főzni baromi egyszerű, és szórakoztató. Csak arra kell figyelni, hogy ne a sok cukorhoz keverjünk egy kis gyümölcsöt. És ha lehet, használjunk mézet is. Tavaly én csak cukroztam, de idén változtatok. Az itt leírt recept sem mai darab...

Hozzávalók:
  • 5 kg alma
  • 5 citrom
  • 1,5 kg cukor
  • 3 csomag zseléfix (3:1), zselírozónak is hívják de ez a szó idegesít...
  • 3 rúd fahéj (persze lehet őrölt fahéjat használni)
  • egy 6-8 centis gyömbér lereszelve
  • 5-6 szem szegfűszeg
Elkészítése:

Az almát héjastól darabokra vágom, közben locsolom a citrom levével. (A biztonság kedvéért leírom, de szerintem mindenki tudja, hogy az almacsutka nem a lekvárba való.) A citromok héját is ráreszelem.
A citrom levét sokan azért locsolgatják, hogy ne barnuljon meg az alma. Én ebben nem hiszek. Arról nem is beszélve, hogy sokan a lehullott, és barnuló almából főznek lekvárt. Nekem azért kell, mert utálom a túl édes dolgokat. Ezután felteszem párolni, amikor már levet eresztett és forr, hozzáadom a fűszereket és turmixolom. 5-10 percig kevergetem, forralom. Ezután hozzáteszem a cukrot és a zseléfixet, pár percig még forralom és készen is van. Ha valaki nem szeretne időt spórolni, akkor a zseléfixet hagyja el. Izgalmas és hosszadalmas kavargatás után be fog sűrűsödni a lekvár adalékanyag nélkül is.

Nem nagy kunszt, dunszt!

a kezdetek, és a befejezés
A fahéjas változat annyiban fog különbözni, hogy kicsit megemelem a fahéj mennyiségét, csökkentem a cukoradagot a felére, és 5-6 kanál akácmézzel dúsítom a lekvárt. A pépesítést sem viszem túlzásba, kicsit darabosra készítem...

2 megjegyzés:

  1. Abban a szerencsében részesültem,hogy kóstolót kaptam belőle! Tényleg nagyon fincsi lett! :)

    VálaszTörlés
  2. Én ma figom kipróbálni! Viszem versenyre!

    VálaszTörlés