
Hozzávalók:
- 5 kg alma
- 5 citrom
- 1,5 kg cukor
- 3 csomag zseléfix (3:1), zselírozónak is hívják de ez a szó idegesít...
- 3 rúd fahéj (persze lehet őrölt fahéjat használni)
- egy 6-8 centis gyömbér lereszelve
- 5-6 szem szegfűszeg
Elkészítése:
Az almát héjastól darabokra vágom, közben locsolom a citrom levével. (A biztonság kedvéért leírom, de szerintem mindenki tudja, hogy az almacsutka nem a lekvárba való.) A citromok héját is ráreszelem.
A citrom levét sokan azért locsolgatják, hogy ne barnuljon meg az alma. Én ebben nem hiszek. Arról nem is beszélve, hogy sokan a lehullott, és barnuló almából főznek lekvárt. Nekem azért kell, mert utálom a túl édes dolgokat. Ezután felteszem párolni, amikor már levet eresztett és forr, hozzáadom a fűszereket és turmixolom. 5-10 percig kevergetem, forralom. Ezután hozzáteszem a cukrot és a zseléfixet, pár percig még forralom és készen is van. Ha valaki nem szeretne időt spórolni, akkor a zseléfixet hagyja el. Izgalmas és hosszadalmas kavargatás után be fog sűrűsödni a lekvár adalékanyag nélkül is.
Nem nagy kunszt, dunszt!
![]() |
a kezdetek, és a befejezés |
A fahéjas változat annyiban fog különbözni, hogy kicsit megemelem a fahéj mennyiségét, csökkentem a cukoradagot a felére, és 5-6 kanál akácmézzel dúsítom a lekvárt. A pépesítést sem viszem túlzásba, kicsit darabosra készítem...
Abban a szerencsében részesültem,hogy kóstolót kaptam belőle! Tényleg nagyon fincsi lett! :)
VálaszTörlésÉn ma figom kipróbálni! Viszem versenyre!
VálaszTörlés