2013. 09. 15.

Othello lekvár

 A sárgabarack lekvár után a második nagy kedvencem az othello szőlőből főzött finomság. Magáról a szőlőről azt kell tudni, hogy évtizedek óta nem lehet belőle bort készíteni, mert rossz, mert mérgező, mert...
Mivel igazi összeesküvés elmélet hívő vagyok, ezért megpróbáltam megtudni, miért tiltják még a szaporítását is. Elég érdekes dolgokat találtam.

  • Pálinkát ugyanis készítenek belőle. Méghozzá nem is az olcsó kategóriába tartozó nedűt. Kicsit több, mint 3 deci 5.000 forint. 
  • Ez a szőlőfajta rendkívül ellenálló minden szőlőbetegséggel szemben, nem szükséges permetezni, így már érthető, hogy a növényvédő szert gyártó vállatoknak nem érdeke, hogy ezt a szőlőfajtát korlátozás nélkül lehessen termeszteni. 
  • Szinte mindent tartalmaz, amire szervezetünknek szüksége lehet, akár többféle gyümölcsöt is helyettesíthet. 
  • Köztudottan erős a vér- és emésztőrendszert tisztító hatása (elsősorban béltisztító). Használható a vese és a hólyag kövesedésének megszüntetésében, és fokozza az epekiválasztást.
  • Daganatos betegségben szenvedőknek is hasznos lehet, mivel a kék, illetve fekete-szőlők kiváló méregtelenítő és vértisztító hatással is bírnak.
  • Az az indoklás, miszerint a magas pektintartalma miatt a belőle készített bor több metil-alkoholt tartalmaz, egyszerű hazugság. Valójában kevesebb metil-alkoholt tartalmaz, mint a nagy és híres vörösborok némelyike.
 A lényeg, hogy finom. És nagyon különleges ízű lekvárt lehet készíteni belőle.

Hozzávalók:

  • Kb. 5 kg othello szőlő
  • kb. 0,5 kg cukor (ne vigyük túlzásba, nem cukorszirupot főzünk)
  • 4-5 fahéjrúd (Ha nem akarjuk a passzírozás előtt keresgélni őket, akkor az őrölt fahéjat javaslom)
  • 10-20 szem szegfűszeg
  • 2-3 citrom reszelt héja, és persze a citrom leve is! (mehet bele bátran, a szőlő íze úgyis elnyomja...)
  • 4 csomag 3:1-es zseléfix, ha nem akarod órákig főzni. Bár az othellonak ugye magas a pektintartalma, ami a lekvár szilárdulásához kell.
Elkészítése:

 A fürtöket le kell szemezni, aztán a szemeket megmosni. Nagyjából tíz perc főzés alatt levet ereszt. Ekkor hozzá lehet keverni a zseléfixet, és egy teatojásban a szegfűszeget, a fahájat. Most újabb öt perc forralásnak kell következnie, és hozzáadhatjuk a cukrot. Megint öt percig rotyogtatjuk. (Ez így kb. húsz perc főzés. Nagyon kevésnek tűnhet, de nem az.)
sok levet ereszt az othello
 Végül át kell passzírozni valamin. Szitán, vásznon, kinek mi van otthon. (Megpróbáltam turmixolni, de a magok miatt élvezhetetlen. Elméletileg forralás közben a magok feljönnek a lé tetejére, és le lehet halászni egy szűrővel... De nem az egészet. A maradék meg pont elég ahhoz, hogy élvezhetetlen legyen a lekvár a turmixolás után. )
 Ezután ismét fel kell forralni. (csak annyi ideig tesszük a tűz fölé, amíg a befőttesüvegek a mikróban - 4,5 perc - melegszenek.)

othello lekvár dunsztolás előtt

Ami ezután következik, már egy másik írás tárgya. Dunsztolás. Azaz több napra pokrócba csvarjuk a lekvárunkat, és megvárjuk, míg teljesen ki nem hűl.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése